برای طبخ بسیاری از غذاها، ابتدا باید مواد غذایی مختلف مانند گوشت و سبزیجات خرد شوند. هر آشپزی میداند که استفاده از یک تخته گوشت باکیفیت برای خرد کردن گوشت تا چه اندازه مهم است. استفاده از سایر ظروف و وسایل آشپزخانه برای خرد کردن مواد غذایی به هیچ وجه مناسب نبوده و علاوهبر خرابی ظروف، ممکن است باعث صدمهدیدن آشپز شود. اما سوالی که برای بسیاری از افراد به وجود میآید این است که از چه تخته گوشتی استفاده کنیم؟ تخته گوشت چوبی بخریم یا پلاستیکی؟ هر یک از این تختهها مشخصات خاص خود را دارند و در ادامه این مطلب شما را در این مورد راهنمایی میکنیم.
تخته گوشت پلاستیکی چه کاربردی دارد؟
برای پاسخ به این سوال که تخته گوشت چوبی بخریم یا پلاستیکی، ابتدا باید با کاربرد و مزایای هر یک از آنها آشنا شویم. تخته گوشتهای پلاستیکی یا تخته گوشت تفلونی سطح زبری دارند و گزینه مناسبی برای خرد کردن گوشت و سایر مواد پروتئینی هستند. زیرا میتوانید پس از خرد کردن این مواد غذایی، تخته گوشت پلاستیکی را به سادگی شستشو داده و انواع میکروبها را از سطح آن پاک کنید. بهطور کلی، تختههای پلاستیکی برای خرد کردن مواد غذایی سفتی که برای بریدن آنها نیاز به اعمال نیروی بیشتری دارید، انتخاب بسیار مناسبی هستند.
مزایای تخته گوشت پلاستیکی
تخته گوشتهای پلاستیکی بسیار سبک و ارزان قیمت هستند و بر خلاف انواع دیگر تخته کار، باعث کند شدن چاقوی آشپزخانه شما نمیشوند. همچنین میتوان تخته گوشتهای پلاستیکی را در طرحها و رنگهای مختلف تولید کرد. به همین علت این تختهها تنوع بالایی دارند و شما با هر سلیقهای میتوانید تخته گوشت مورد علاقه خود را پیدا کنید.
اگر شما نیز با این پرسش مواجه شدهاید که تخته گوشت چوبی بخریم یا پلاستیکی، توجه به نکات بهداشتی میتواند کار شما را برای تصمیمگیری سادهتر کند. تخته گوشتهای پلاستیکی با استفاده از مواد فشرده و کامپوزیتها تولید میشوند. در نتیجه باکتریها و میکروبها هیچ راهی برای ورود به داخل منافذ این تخته گوشت ندارند. در نتیجه رعایت نکات بهداشتی در هنگام استفاده از تخته گوشت پلاستیکی بسیار ساده است و میتوانید با یک شستشوی ساده آن را تمیز کنید.
تخته گوشت چوبی چه مشخصاتی دارد؟
تخته گوشتهای چوبی در برابر ضربات چاقو مقاومت مناسبی ندارند و به همین علت، برای خرد کردن مواد پروتئینی مناسب نیستند. ضربات چاقو باعث ایجاد شیارهای عمیقی در سطح تختههای چوبی میشود. این شیارها میتوانند از لحاظ بهداشتی برای سلامتی مشکلساز باشند.
تختههای چوبی را نمیتوان بهصورت مرتب شست، زیرا رطوبت میتواند باعث متورم شدن و ایجاد پوسیدگی در بافت چوب شود. میوهها و سبزیجات معمولا نسبت به محصولات پروتئینی مانند گوشت، آلودگی کمتری دارند و به همین علت تمیز کردن آنها نیز سادهتر است. به همین دلیل اکثر آشپزها از تخته کار چوبی بیشتر برای خرد کردن سبزیجات و میوهها استفاده میکنند.
تخته گوشت چوبی و پلاستیکی چه تفاوتهایی دارند؟
برای این که بفهمیم تخته گوشت چوبی بخریم یا پلاستیکی، باید بتوانیم ویژگیهای مختلف این تختهها را با یکدیگر مقایسه کرده و سپس گزینه مناسب را انتخاب کنیم. هر یک از این تخته گوشتها مزایا و معایب خاص خود را دارند، اما زمانی که ویژگیهای آنها را به دقت بررسی میکنیم، متوجه میشویم که تخته گوشت پلاستیکی میتواند گزینه مناسبتری برای آشپزخانه شما باشد. در ادامه از جوانب مختلف به مقایسه نقاط ضعف و قوت تخته گوشتهای چوبی و پلاستیکی میپردازیم.
رعایت نکات بهداشتی
شستشوی مداوم باعث جلوگیری از رشد انواع میکروبها و باکتریها در سطح تخته کار میشود. همانطور که اشاره کردیم، شستشوی تخته گوشت پلاستیکی نسبت به تخته گوشت چوبی بسیار سادهتر است. در نتیجه احتمال رشد باکتریها در تخته گوشت پلاستیکی کمتر از تختههای چوبی است. همچنین منافذ موجود در سطح تخته گوشت چوبی مکان مناسبی برای رشد انواع میکروبها و باکتریها از جمله سالمونلا و اشریشیا کلی (E.Coli) به شمار میروند. به همین علت سازمانهای بهداشت بسیاری از کشورها استفاده از تخته گوشت چوبی در رستورانها را ممنوع کردهاند.
مقاومت تخته گوشتهای چوبی و پلاستیکی در برابر ضربات چاقو
همانطور که میدانید، شما در هنگام برش گوشت و مواد پروتئینی باید نیروی بیشتری به چاقوی خود وارد کنید. وارد کردن نیروی بیشتر میتواند به راحتی باعث ایجاد شیارهای عمیق روی سطح تخته گوشتهای چوبی شود. اما تخته گوشتهای پلاستیکی از موادی ساخته میشوند که بسیار فشرده بوده و در برابر ضربات چاقو مقاومت خوبی از خود نشان میدهند. همچنین تخته کارهای پلاستیکی معمولا صدای کمتری در برخورد با چاقو دارند که شاید برای برخی آشپزها نکته مهمی باشد.
قابلیت شستشوی تخته کار
تخته گوشتهای پلاستیکی وزن کمی دارند و در برابر آب و رطوبت مقاومت خوبی از خود نشان میدهند. در نتیجه شما میتوانید سطح آنها را پس از هر بار استفاده با کمک آب و مواد شوینده پاک کنید و حتی آنها را در ماشین ظرفشویی خود بگذارید. در نقطه مقابل، تخته گوشتهای چوبی نسبت به آب و رطوبت حساسیت بالایی دارند و به سرعت متورم میشوند. همچنین تخته گوشتهای چوبی نسبتا سنگین هستند و نمیتوانید آنها را برای شستشو در ماشین ظرفشویی قرار دهید.
برای آشپزخانه تخته گوشت چوبی بخریم یا پلاستیکی؟
برای انتخاب تخته گوشت مناسب باید به نیازهای خود و ویژگیهای انواع مختلف این تختهها توجه کنید. وزن، قیمت، قابلیت شستشو، استحکام و نوع مواد غذایی از مهمترین عوامل در انتخاب تخته گوشت مناسب هستند. برای مثال اگر قصد خرد کردن گوشت و مواد پروتئینی را دارید و به دنبال تختهای هستید که وزن و قیمت مناسبی داشته باشد، بهتر است از تختههای پلاستیکی یا همان تخته گوشت تفلونی استفاده کنید. در نهایت توجه داشته باشید که رعایت بهداشت از هر نکته دیگری مهمتر است که از دلایل دیگری است که بهتر است در آشپزخانه خود از تختههای پلاستیکی استفاده کنید.
1 نظر در “تخته گوشت چوبی بخریم یا پلاستیکی”
خیلی مفید بود ، ممنون